Popularni postovi bloga POLOMAC MP

петак, 25. септембар 2015.

Svetozar Milenković intervju sa Miško Polomac -Kako sam osvojio Arnold Classic 2015 i još ponešto

Svetozar Milenković intervju sa Miško Polomac
Kako sam osvojio Arnold Classic 2015 i još ponešto

A Vi kada stignete kliknite na adsense google reklame na mom blogu.Unapred zahvalan.


Iza tebe je fantastična takmičarska sezona,ali izdvojiću fenomenalan uspeh i 1mesto na Arnold amateur classicu kakav je to osećaj biti prvi na tako jednom velikom stejdžu?
Od samog početka bavljenjem bodybuildingom sam zadao sebi visoke ciljeve. Konkretno,uvek sam verovao da mogu da osvojim neko veliko svetsko takmičenje. Ispostavilo se da mi je za to trebalo duplo više vremena od onoga koje sam ja zamislio,ali sam na kraju ipak došao na cilj. Ono što sam shvatio je da u životu sve dođe u pravo vreme-tj. kad smo mi spremni za to. Velike pobede u životu zahtevaju ogromne žrtve i odricanja. A moja pobeda na Arnold Classicu je rezultat upravo toga. Trebalo mi je punih 10 godina da izgradim čvrst karakter,disciplinu,veru u sebe i sve ostalo što je potrebno da bi se ostvario takav rezultat. Što se samog pobedničkog osećaja tiče...u momentima proglašenja pobednika sam stajao mirno i spokojno na bini. Reč "hvala" sam uporno ponavaljao u sebi...HVALA onome kome sam se molio da mi da snage i volje da stignem tu gde sam sada. Znao sam da sam dao 100% svojih mogućnosti,primenio svo znanje i iskustvo sticano godinama,bio maksimalno disiplinovan...a sada je sve bilo na drugima,ja sam svoje odradio najbolje što sam mogao. Zbog toga sam i osećao taj mir. A sam trenutak kad su za pobednika prozvali moje ime je bio kao "deja vu"-iz razloga što sam taj trenutak zamišljao u glavi nebrojano puta. Kasnije,po dolasku u hotel,kad sam ostao sam sa sobom...došle su i suze,one najlepše radosnice. Sve poteškoće,prepreke,ne prespavane noći su mi prolazile kroz glavu. Bio sam ponosan na sebe što nisam odustao. I upravo me je ta vera u sebe i neprekidna borba čak i kada je sve izgledalo beznadežno i daleko napravila na drugačiju osobu-bolju ,jaču,čvršću,sa još  više vere i samopouzdanja da mogu i dalje,bolje i više. Trofej i pobedu sam posvetio osobi koja je usadila u meni sve dobre osobine. Osoba čijoj mentalnoj snazi i dobroti teško da cu se ikada primaći-mojoj majci.


Koliko su ti trajale pripreme za ove uspehe i da li si nešto menjao u svom režimu postizanja forme?
Sa pripremama za Arnold Classic 2015 sam počeo sredinom decembra 2014. Imao sam tačno 15 nedelja da se spremim. Kao i uvek,napravio sam plan treninga i ishrane koji kako se kasnije ispostavilo nisam morao menjati,jer je davao rezultate do samog kraja priprema. Plan je bio da se krene prilično oštro sa dijetom,ali umereno sa volumenom i intenzitetom treninga. U početnoj fazi sam unosio 2,5 gr proteina po kilogramu mase,isto toliko hidrata i 0,5 gr masti. Trenirao sam 5 puta sedmično(svaki partiju zasebno) i nekih 15ak minuta kardia nakog treninga sa tegovima. Sve vreme priprema nisam prelazio 300 gr proteina(oko 3 gr po kilogramu mase),a unos hidrata sam postepeno obarao iz nedelje u nedelju sve do poslednjih mesec dana,kada sam krenuo sa carb cycle sistemom. Na 0 hidrata sam bio samo poslednjih 4 dana takmičenja. Sam trening sam pojačavao iz sedmice u sedmicu,toliko da poslednjih mesec dana nisam imao ni dana pauze. U tom periodu sam svaku partiju radio 2 puta sedmično,a cardio i do 2 sata dnevno. Jednom u 7 dana sam se punio ugljenim hidratima,i to isključivo kompleksnim. Sushi je često tada bio na meniju. Jedina velika razlika u odnosu na pređašnje pripreme je ta što sam sada unosio dosta vise masti(koštunjavi plodovi,puter od badema i kikirikija,kokosovo ulje i omega 3 tablet).
Uvek si bio fenomenalno disciplinovan,ali si bio verovatno limitiran sa izborom hrane u odnosu na ponudu koju sada imaš tamo u USA.Koliko ti to olakšava tvoju dijetu?
Ja jesam neko ko je uvek bio discipinovan,ali ta moja disciplina je bila dovoljna da budem vrhunski takmičar na republičkom i regionalnom nivou, ne i na planetarnom! Shvatio sam to jako brzo po dolasku u USA,i odmah počeo da radim na sebi,da gradim karakter i navike koje će me odvesti  tamo gde želim. Činjenica je da je ovde hrana raznovrsnija nego kući,počevši od mesa,ribe,voća i povrća pa sve do suplemenata. Ali ja volim da se držim jednostavnih i proverenih namirnica. Na meniju tokom priprema sam imao:piletinu,ćuretinu,belu ribu,belanca,pirinač,često pirinčane galete,ovsene pahuljice,i puno zelenog povrća(celer,spanać,krastavac,zelena salata,boranija,asparagus). E sad da mi je bilo lakše nego kući...i nije! I dalje sam sam spremao hranu svaki dan,merio,pakovao u činije...kao što sam i uvek radio.

Kvalitet tvog treninga,dal' je olakšan tvojim odlaskom u USA?Šta je drugačije,ima li tamo nekih prednosti?
Pogrešno je opšte mišljenje kod nas da su ovde bodybuilderi bolji zato što je sve ono što koriste bolje. Istina je malo drugačija....ovde je toliko jaka konkurencija da moraš konstantno da radiš više i jače da bi bio uspešan. Ne možeš da dopustiš sebi da se zadovoljiš postignutim,već uvek moraš da teziš ka boljem. Moraš maksimalno da se posvetiš onome što radiš i to mora da ti bude način života i svakodnevnica, a ne samo tokom pripremnog perioda. Moram da priznam da sam ce čak malo i uplašio kad sam došao i kad sam shvatio šta je sve potrebno da uradim da bih postigao to što želim. Bukvalno sam sebe gledao u ogledalu i upitao-"Tozo jel možes ti ovo"?! A sada,posle nešto više od godinu i po dana provedenih ovde-ustajem svako jutro u 4:30H,radim 8-10 personalnih treninga dnevno,često treniram i 2 puta na dan i spavam 6 sati. Sve to mi je nekad delovalo nemoguće,a danas mi je to sasvim normalna stvar i svakodnevnica. Shvatio sam da telo može neuporedivo više od onoga što mi mislimo da može,samo je potrebno naći pravi cilj,nešto što te motiviše i inspiriše. To je ono što se promenilo mojim dolaskom. Shvatio sam da mogu više od onoga što sam do tada radio.


Postoje indicije da prevelika količina proteina na neki način "truje" sistem jer se stvara velika količina amonijaka koji između ostalog degradira lance aminokiselina te veliki deo postaje neiskoristljiv. Kod dokazanih bildera u većini slučaja je unos proteina veoma visok i rezultati su evidentni,ali haj na neki način da to pripišemo čitavom arsenalu dodataka koji koriste te možda tu štetnost amonijaka svode na minimum. Ali,dal' zaista tako mora biti?Ako bi se nutrijenti drugačije rasporedili(smanjenje proteina povećanje korisnih hidrata i zdravih masti) dal' bi rezultati ostali isti? Tvoje mišljenje o tome?
Zavisi od toga šta imamo za cilj! Ako je cilj dobijanje mišićne mase,onda je visok unos proteina neophodan. Konkretno unos od 3-4 grama po kilogramu mase je nešto što moramo imati svakodnevno(rekreativci 2,5-3 gr). A ako je cilj postizanje bolje izdefinisanosti mišića i smanjenje procenta masti onda bi se taj unos smanjio na 2-3 gr po kilogramu mase. Uzmimo za primer osobu koja želi da smanji procenat masti i koja ima dnevnu unos od 300 gr proteina i 50 gr hidrata i isto toliko masti. Smanjenjem količine proteina na 250 gr dnevno, a povećanjem unosa hidrata ili masti za 200 kalorija bi napravilo veliku razliku u kvalitetu treninga(snaga,izdržljivost,pumpa),metaboličkih funkcija i naravno samog osećaja(naročito ako je u fazi priiprema). Još jedna jako bitna stvar su namirnice iz kojih unosimo te proteine. Nemamo svi isto telo,istu stomačnu kiselinu,krvnu grupu itd. Zato moramo dobro da poznajemo svoje telo i da mu obezbedimo pravi izvor proteina koje će ono moći da svari i iskoristi na pravi način. Samim tim izbegavamo opterećivanje organizma sa prevelikim unosom poteina i sve negativne efekte koji idu uz to.


Dal' je pretreniranost mit,ili....
To je individualna stvar,koja zavisi od više faktora-trenažnog staža,intenziteta kojim treniramo,oporavka,ishrane,suplementacije... Da uzmem sebe za primer. Ja sam prvih 5-6 godina treniranja svaku partiju radio zasebno i samo jednom nedeljno,i  više puta mi se desilo da dođem u fazu pretreniranosti. Danas,u off sezoni svaku partiju radim 2 puta sedmično i nije mi se ni jednom desilo da se pretreniram. Ono što je bitno da se radi sa puno osećaja,da se prate reakcije tela,da se trening dozira na pravi način,da se planski i postepeno podiže forma i kondicija(ako smo u fazi priprema), da nikada ne prestajemo da radimo cardio (čak i u fazi kad želimo da povećamo mišićnu masu), da imamo redovan unos hranljivih materija(obrok na svakih 3 sata),i da oko treninga unesemo prave i neophodne suplemente kako bi oporavak i sam efekat treninga bili što bolji. Da obezbedimo telu dovoljno sna. Sama dužina sna moze da varira u zavisnosti u kojoj smo fazi-u završnoj fazi priprema za takmičenje kada smo u odličnoj kondiciji i kada nam je metabolizam ekstremno brz 6 sati sna je više nego dovoljno. A ako smo u fazi kad želimo da dobijemo na mišićnoj masi onda je 8-9 sati sna apsolutno neophodno.

Rich Piana,aktuelan poprilično u zadnje vreme.Čovek koji je realno progovorio o mnogim stvarima koji su sastavni deo ovog sporta,međutim... Po meni on je iz nekog razloga previše podcenio dobrobit suplementacije. Svakako ISHRANU kao najvažnij faktor ne može niko osporiti,ali dokazane suplemente poput kvalitetnog proteinskog praha,aminokiselina,bcaa i ostalih takođe teško je osporiti. Tvoje mišljenje o tome?
Ja uvažavam samo mišljenja ozbiljnih takmičara i dokazanih i iskusnih trenera. Rich Piana tu ne spada. Činjenica je da je zbog sve veće potražnje za suplementima,naročito onih guilt free i sličnih "čarobnih" praškova i pilula koje kad uzmete ne morate ništa više da radite, danas na tržištu sve više kompanija koje proizvode upravo takve suplemente. Ali to ne umanjuje vrednost onih pravih,neophodnih suplemenata. Veća potražnja dovodi do toga i da danas imamo na stotine različitih proizvođača suplemenata. A sama ta konkurencija među proizvođačima se odražava na sve bolji kvalitet suplemenata i niže cene,što naravno ide u korist korisnicima. Ako želimo da iz svog tela izvučemo maksimum,onda moramo i da mu damo ono što je neophodno, a što ishranom ne možemo. Ja na mojoj polici uvek imam- whey isolate,glutamin,multi vitamne i minerale,pre workout,omega 3,a u fazi priprema dodam-taurin,CLA,bcaa i glukozamin. Ono što je bitno je da uvek čitate ono što piše na etiketi. Ne birajte suplemente na osnovu cene i ukusa,dajte svom telu najkvalitetniju moguću suplementaciju(čak i u manjim količinama). Ne sipa se u ferari najjeftinije gorivo! Kompanija koju bih svima preporucio je Extrifit. A zašto?! Pa proČitajte etikete pa uporedite!


Zaostale mišićne partije. Stara škola bodi bildinga bi u tom slučaju bila usmerena ka povećanju broja treninga za tu partiju.Dva,tri,pa i četiri treninga u sedmici bilo je ono što su bilderi radili kako bi popravili zaostalu partiju. Šta misliš o takvom pristupu?
Dve stvari su ključne-
1-intenzitet. Moramo da damo svoj maksimum na treningu za datu mišićnu partiju. Zato je dobar trening partner apsolutno neophodan! Svaki trening,serija,ponavljanje mora da bude odrađena maksimalno fokusirano i do poslednjeg atoma snage i izdržljivosti.
2-raznovrsnost- činjenica je da proverene stvari koje daju rezultate ne treba menjati. Ali takođe znamo da se telo jako brzo privikava na određeni tip treninga(naročito kod iskusnih vezbača). Kad dođemo u situaciju da se naše telo ne menja,kad udarimo tzv plato...onda moramo da nađemo drugačiji pristup koji će napraviti promenu. Teške serije sa velikom kilažom i većim odmorom između serija,lakše serije sa velikim brojem ponavljanja(20-30 pa i više),opadajuće serije,gigantske serije,brza i eksplozivna ponavljanja,spora ponavljanja,negativna,dan 2 ili čak 3 dana za redom treniramo istu partiju...toliko toga možemo da primenimo i nađemo ono što će napraviti razliku. Kao što sam rekao ranije,svi mi imamo različito telo i drugačije reagujemo na određene stvari. Zato ne budite lenji,već malo prelistajte literaturu,zapisujte to što radite,pratite promene i napredak,zasucite rukave i zaslužite svoje idealno telo. Sa druge strane...neke mišićne partije ne mogu nikad da se promene ma šta radili. Ali to su retki slučajevi!

Hteo bih na kraju da iskoristim priliku i da ti se zahvalim na ukazanom poverenju. Velika mi je čast i zadovoljstvo što sarađujemo i nadam se da će i u budućnosti tako da ostane. Sportski pozdrav Tozaman

Tozo druže moje zadovoljstvo je još veće jer pored svega Ti si pravi primer kako izgleda jedan veliki šampion,sportista I čovek.Puno sreće i uspeha ti želim u daljoj karijeri i životu.

Svetozar Milenković TOZAMAN na sledećim linkovima----


Pre započinjanja bilo kog fitnes, bodybuilding programa ili programa ishrane i suplementacije, uključujući i one predložene u ovom tekstu, trebalo bi konsultovati lekara. Određeni programi nisu pogodni za svakoga, i mogu rezultirati povredama ili drugim problemima. Svaku aktivnost ili ishranu poželjno je prilagoditi individui. Ako prilikom bilo kog programa treninga ishrane osetite probleme u ovakvim situacijama, obavezno konsultujte svog lekara što pre.


twitter

0 коментара:

Постави коментар