Popularni postovi bloga POLOMAC MP

понедељак, 22. август 2011.

Jos o glutaminu


PRIREDIO:MISKO POLOMAC

Mnogi bodi bilderi imaju nejasnu ideju kako bi glutamin mogao imati ulogu u sintezi proteina, iako nekolko nedavnih istrazivanja pokazuje da je to bacanje novca. Gde je istina?


Glutamin se uslovno smatra za esencijalnu amino kiselinu. To znaci da ga treba uzimati pod odredjenim uslovima, uglavnom se povezuje sa naporom.
Ne smatra se za esencijalnu jer ga u normalnim uslovima nase telo proizvodi u malim kolicinama od drugih amino kiselina, kao sto su glutamat i amino kiseline razgranatog lanca. Brojne studije pokazuju da telo ne moze proizvesti dovoljno glutamina pod opterecenjem.
Pocetna ispitivanja koje pokazuju korisnost glutamina za zdravlje vrsena su na bolnickim pacijentima. Mnogi od njih u teskom stanju hranjeni su na cevcicu posebno oni sa bolesnim crevima.
Bolesnici sa opekotinama su rapidno gubili belancevine, sto je cesto dovodilo do fatalnog ishoda. Glutamin je, cinilo se, zaustavljao ovaj proces i cak pokretao sintezu proteina. Jedan od onih koji su primetili ove procese bio je Dr Skot Konoli iz Severne Kalifornije, anesteziolog, all sa interesovanjem za ishranu bolesnika u kriticnom stanju.

Konoli je primetio da je davanje glutamina bolesnicima u katabolickom stanju dovodilo do pozitivnih promena. On je razvio proizvod sa osnovnom funkcijom da pomaze ishranu pacijena-ta u post opreacionom periodu, koji je kasnije nazvan Met-Rx.
Ono sto je Met-Rx razlikovalo od ranije koriscenih suplemenata je da je to bila nutricionalno potpuna zamena za obrok, nego je takodje sadrzavao glutamin, kljucni element u originalnom receptu.
Kasnije je kolicina glutamina smanjivana ali oni koji su koristili prvobitni preparat, kazu da je taj bio najbolji.
Met-Rx nije samo zapoceo koncept dizajnirane hrane, nego je popularisao i glutamin i njegov koristan uticaj na bildere:

•Glutamin je najzastupljenija amino kiselina u misicima - 60 procenata sadrzaja amino kiselina u misicima. •Glutamin ima ulogu u sintezi misicnih proteina.
•Glutamin daje azot za sintezu raznih vitalnih telesnih hemikalija potrebnih za sintezu kiseline jezgra, amino secera kao glukosamin sulfat koji ima tunkciju ocuvanja zglobova 1 glutationa koji je vazan anti oksidant za zastitu jetre. 
•Glutamin je vitalan za odrzanje kiselinskog balansa u bubrezima, gde potpomaze razgradnju nusprodukata metabolizma kao sto je amonijak. Efekat na kiselinski balans takode podstice i lucenje hormona rasta. 
•Glutamin je vazan izvor energije za celije u gastrointestinalnom traktu koje se obnavljaju svaka tri dana. Te celije imaju toliku glad za glutaminom da vezuju skoro sav glutamin uzet oralno, sto objasnjava ogranicieno oralno uzimanje glutamina. 
•Glutamin pomaze hidrataciju celija, i
podstice anabolicku aktivnost u celijama. Bolesni ill ljudi u katabolickom stanju pokazuju celijsku dehidraciju sto dovodi do daljeg katabolizma. 
•Glutamin povecava nivo glukoze za vreme dugih treninga, i tako sprecava hipoglikemiju, ill pad glukoze u krvi i iznenadnu slabost.


Izgleda da ukljucivanje glutamina u tipicnu ishranu bodi bildera ima koristi.
All ne pokazuju sve studije tako mnogo korisnih efekata. Jedna pokazuje efekte jedne amino kiseline i ugljenohidratnog napitka sa jedne, nasuprot 0.3 grama glutamina po kilogramu telesne tezine i istog ugljenohidratnog napitka sa druge strane. Grupa ispitanikaje uzimala9,25 grama esencijalnih amino kiselina 1 jedan gram ugljenih hidrata po kilogramu telesne tezine, kolicine za koju se smatra da deluje kod bodi bildera. Druga grupa je dobijala isto pice all sa glutaminom. Nije bilo razlike u nivou sinteze proteina Izmedu dve grupe. Ali autori su naglasili da glutamin ima antikatabolicni efekat nekoliko sati posle vezbanja.
Mora se uzeti u obzir i vrsta fizicke aktivnosti : ispitanici su vozili sobni bicikl 90 minuta brzim tempom, sto ne ocekujemo da dovede do velike razgradnje proteina.
U stvari neke druge studije poka­zuju da glutamin ima najvise efekta pri vezbama visokog intenziteta, koje za rezultat imaju visi nivo razgradnje misica.
Nedavna istrazivanja, medjutim pokazuju prethodno nepoznate efekte uzimanja glutamina. Na primer, gluta­min podstice gene da proizvode specijalne zastitne proteine celije- proteine toplotnog soka koji "rade" pod velikim naporom.
Oni cuvaju celijske funkcije i sprecavaju razaranje celije pod velikim opterecenjem.
Bez toga bi celije pod naporom umrle.
Poznato je da anabolicki steroidi rade u interakciji sa ovim proteinima. Naucnici misle da ogranicenje unosa kalorija produzava zivotni vek celije, jer izaziva stresno stanje i dodatno lucenje ovog proteina, a tako posredno podrzava i nas zivotni vek.
Jedno drugo nedavno ispitivanje je pokazalo da glutamin sprecava degeneraciju izoliranih celija zgloba.

Ovaj efekat je povezan sa sposobnoscu glutamina da izazove proizvodnju proteina toplotnog soka. Celije zgloba su bile izlozene toploti i azotnom oksidu, faktorima koji dovode do upale i razaranja celija. Sekundarni efekat zastite zglobova povezan je sa sintezom glukosamina i glutationa.

Jos jedan nacin na koji glutamin pomaze kako bolnickim pacijentima tako i sportistima je ponistavanje katabolicnog dejstva kortizola u misicima.
Kortizol koji se luci pod velikim opterecenjem katabolicni hormon. On pospesuje aktivnost celijskih enzima i proteina koji razgraduju proteine.
Zasto kortizol sprecava rast misicnih celija bilo je nepoznato sve do skoro dok studije nisu pokazale da on pomaze sintezu miostatina, proteina koji sprecava sintezu i oporavak proteina u misicima.

Jedno novo istrazivanje pokazuje da glutamin blokira kortizol u indukciji miostatina i tako blokira anti-anabolicke efekte kortizola u misicima.
Ova otkrica bacaju novo svetlo na glutamin, pokazujucl njegov ogromni potencijal za podsticanje anabolickih efekata u misicima. Jos jednom, ovi efekti se pokazuju samo pod velikim naporom koji karakterise trening veo-ma visokog intenziteta. Znacl gluta­min je najefikasniji kod ozbiljnih bodi bildera.
-\Jerry Brainum IRON MAN EDITOR...


Literatura:
Wilkinson, S.B., et al. (2006) Adition of glutamine to essential amino acids and carbohydrate does not enhance anaboli-sm in young man males following exerci­se. Appl Physiol Nutr Metab. 31:518-29
Wichmeyer,P.E. (2006). Glutamine: The first clinically relevant pharmacological regulator of heat shock protein? Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 9:201-206
Tonomura,H., et al. (2006) Glutamine protects articular chondrocytes from heat stress and NO-induction apoptosis with HSP70 expression OsteoArt and Cartil. 4:545-63
Salehian, B., et al. (2006) The effect of gultamine on prevention of glucocor-tioid-inducted skeletal muscle atrophy is associated with myostatin expression. Metabolism. 55:1239-47.

Jos o glutaminu na- http://sr.wikipedia.org/sr/%D0%93%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B8%D0%BD

Click na link......
PRODAVNICA SUPLEMENATA POLOMAC MP-FACEBOOK

Pre započinjanja bilo kog fitnes, bodybuilding programa ili programa ishrane i suplementacije, uključujući i one predložene u ovom tekstu, trebalo bi konsultovati lekara. Određeni programi nisu pogodni za svakoga, i mogu rezultirati povredama ili drugim problemima. Svaku aktivnost ili ishranu poželjno je prilagoditi individui. Ako prilikom bilo kog programa treninga ishrane osetite probleme u ovakvim situacijama, obavezno konsultujte svog lekara što pre.

Misko Polomac,click na linkove....

twitter

1 коментар:

  1. http://www.facebook.com/photo.php?fbid=188948297836690&set=a.164985940232926.43114.164984510233069&type=1&theater

    ОдговориИзбриши