Popularni postovi bloga POLOMAC MP

уторак, 14. август 2012.

Veliki Ben iz Alžira-Mohammed Benaziza


Veliki Ben iz Alžira
Priredio:Miško Polomac
Ovo je članak koji je izašao početkom '90 tih i u domaćem izdanju FLEXA(preteča današnjeg sjajnog časopisa MAXX).Deo priče o jednom sjajnom bilderu koji je na žalost preminuo na bini.Po mnogima iako jako uspešan bodi bilder zaslužio je i veće titule.
Piše: Jerry Brainum

POPULARNA dogma kaze da nizi bodi-bilder obicno biva porazen od viseg bodi-bildera. Pojedini samozvani eksperti to potkrepljuju neuspesima Franka Kolumba, koji je na nekoliko takmicenja Mr. Olimpije bio porazen od strane viseg rivala, Arnolda Svarcenegera.

Medjutim, Kolumbova muskulatura je bila izuzetna, pa je uspeo da osvoji dve titule Mr. Olimpije (1976, 1981), porazivsi i znatno vise konkurente.Sveziji primeri uspesnih takmicara niskog rasta su Li Labrada, koji je na poslednjem izboru Mr. Olimpije bio drugi, i Alzirac Muhamed Benaziza.Paznju bodi-bilderske javnosti Benaziza je prvi put skrenuo na sebe na Svetskom prvenstvu 1987. godine u Madridu. Lako je pobedio u kategoriji do 70 kilograma, a jos impresivnije je delovala cinjenica da je to bilo njegovo prvo takmicenje! Kasnije je pricao da i pored toga sto je bodi-bilding trenirao sedam godina, nije uopste imao takmicarske ambicije. Tek na nagovor prijatelja odlucio je da se oproba kao takmicar. Od tada za ovog Herkulesa iz Alzira nema prepreka.

Trijumf na Svetskom prvenstvu kvalifikovao ga je za ucesce na Mr. Olimpije. Medutim, Benaziza nije razumeo da se to pravo odnosilo samo za tu godinu, za izbor Mr. Olimpije u Geteborgu. Kada je uvideo svoju gresku, jer nije nastupio na takmicenju u Svedskoj, obratio se predsedniku Alzirske federacije da intervenise za njega i izdejstvuje mu pravo ucesca na narednom izboru Mr. Olimpije. Nakon nekoliko diskusija sa zvanicnicima iz IFBB-a, dozvoljeno je svim pobednicima sa Svetskog prvenstva iz 1987. da nastupe na izboru Mr. Olimpije u Los Andjelesu, 1988.

Oni koji su prisustovali ovom izboru bill su iznenadeni videvsi Benazizino ime u programu. Benaziza, koji se za ovo takmicenje fanaticno pripremao, skoro godinu dana, u Lionu, Francuska, povecao je iznenadenje prikazavsi znatan napredak u masi i obliku misica. Plasirao se na jedanaesto mesto pobedivsi znatno poznatije takmicare kao sto su Robi Robinson, Son Rej, Majk Esli, Fil Hil i Albert Bekls.Na proslogodisnjem izboru Mr. Olimpije, u Riminiju, Benaziza je jos jednom dokazao da je pravi ,,ubica divova", plasiravsi se na peto mesto i porazivsi poznatije i vise takmicare, medu kojima Majka Kristijana, Majka Kvina, Samira Banuta i Boba Parisa. Visoki plasman imao je jos vecu draz jer je dosao na dan njegovog tridesetog rodjendana.Jednog trenutka, za vreme polufinala, sudije su na uporedjivanje pozvale Benazizu i visestrukog sampiona - Lija Hejnija. Na trenutak ovo uporedenje izgledalo je smesno, ali nakon sto je Benaziza parirao Hejniju, iz poze u pozu, Hejni je napravio gest kao da kaze, ,,uh, drago mi je da je gotovo!" Benaziza je toliko dobar.

Svoju vrednost Benaziza je dokazao i na evropskoj Gran pri turi, nakon Olimpije u Riminiju. Na prvom Gran priju, odrzanom u Bristolu, Engleska, 24 casa nakon Olimpije, nije nastupio - ali se pojavio u Den Hagu, Holandija, i dobro oznojio Labradu, plasiravsi se na drugo mesto. Komentarisuci svoj i Benazizin plasman, Labrada je rekao: ,,Nizim momcima se konacno sudi na istoj osnovi."Na poslednjoj stanici ture, u HeIsinkiju, Benaziza je zauzeo trece mesto, pokazavsi da dugo moze drzati vrhunsku formu.Kao i mnogi Evropljani (Benaziza, ciji su roditelji Alzirci, roden je u Lionu, Francuska, gde i sada uglavnom zivi), i Benaziza je od malena bio zainteresovan za fudbal. Da bi se uspesno takmicio u ovom sportu, morao je da poveca telesnu tezinu. Vezbe s tegovima otpoceo je resen da postane profesionalni fudbaler. Prvim koracima u bodi-bildingu naucio ga je poznati internacionalni takmicar iz Liona, Zerar Buno, koji je odmah uvideo Benazizin ogromni potencijal. Pod Banoovim nadzorom Benaziza je nastavio da napreduje, ali nije smatrao da je dovoljno dobar da bi nastupio na nekom takmicenju. Na srecu, njegovi tadasnji trening partner! bili su objektivniji i nagovorili su ga da pocne od vrha, IFBB Svetskog prvenstva. Ostalo je, kao sto se kaze, istorija. Medjutim, ovo je istorija s jos mnogo nenapisanih poglavlja, jer Benaziza jos uci i napreduje.Labrada i Benaziza su pokazali da visina u bodi-bildingu ima znatno manji znacaj od izrazajnosti, punoce i oblika misica. Kada pogledate njihove perfektne proporcije, zanemaricete cinjenicu da su niskog rasta. Na takmicenjima oni su pravi divovi.


TRENING

Intenzitet je temelj Benazizinog sistema treninga. Za povecanje misicne mase koristi Viderov sistem propterecenja, konstantno nastojeci da savladuje vece opterecenje, narocito u vansezoni. To je i razlog njegovog stalnog napretka.Cak i u fazi takmicarskih priprema Benaziza nastavlja da koristi sto je moguce vece opterecenje, izvodeci u svakoj seriji 10-20 ponavljanja. Veliko opterecenje i visok broj ponavljanja povecavaju definiciju, odrzavajuci stecenu misicnu masu. Rezultat takvog nacina vezbanja je telo s punim, definisanim i oblikovanim misicima.Ostali Viderovi principi, koji su pomogli Benazizi da razvije i oblikuje svoje telo, su forsirana ponavljanja, retrogravitacioni (akcenat je na spustanju opterecenja, koje treba izvoditi lagano, uz maksimalno naprezanje), i kvalitativni trening (koriscenje iskljucivo kratkih intervala odmora izmedju serija).


DIJETA

Benaziza veruje u odrzavanje dobre forme tokom cele godine, nikada ne dozvoljava stvaranje masnih naslaga. Da bi to postigao, sprovodi dijetu bogatu ugljnim hidratima i siromasnu mastima. Dva meseca pre takmicenja smanjuje unos kalorija. Konzumira 4-5 obroka, s ukupno 1500 kalorija dnevno. Dijeta je skoro bez imalo masti, s visokim unosom proteina. Ukoliko oseti da na tezini gubi brze nego sto zeli, ponovo povecava unos ugljenih hidrata, ogranicavajuci i dalje unos masti, a zadrzavajuci visok unos proteina.


TIPICAN PREDTAKMICARSKI MENI

1. obrok1/2 kg kuvane ribe 3 belanca jajeta

2. obrok3 belanca jajeta3 kasike proteinskog praha s niskim sadrzajem ugljenih hidrata, rastvorenog u vodi

3. obrok350 g belog cureceg mesa 10 kapsula aminokiselina

4. obrok3 belanca jajetaisti proteinski napitak kao u 2. obroku

5. obrok1/2 kg ribe1 porcija spageta (bez dodataka)

farmakoloski dodaci-Osim aminokiselina i proteina, Benaziza uz svaki obrok koristi i multivitaminske i mineralne preparate.

Pre započinjanja bilo kog fitnes, bodybuilding programa ili programa ishrane i suplementacije, uključujući i one predložene u ovom tekstu, trebalo bi konsultovati lekara. Određeni programi nisu pogodni za svakoga, i mogu rezultirati povredama ili drugim problemima. Svaku aktivnost ili ishranu poželjno je prilagoditi individui. Ako prilikom bilo kog programa treninga ishrane osetite probleme u ovakvim situacijama, obavezno konsultujte svog lekara što pre.

Misko Polomac,click na linkove....



0 коментара:

Постави коментар