Popularni postovi bloga POLOMAC MP

понедељак, 19. мај 2014.

Nataša Ćirković intervju sa Miško Polomac-Pripreme za prvo takmičenje

Nataša Ćirković intervju sa Miško Polomac-Pripreme za prvo takmičenjeNataša, imaš veliko iskustvo i praksu u gymu.Odavno si stekla respect znanje,sjajan izgled,ali tvoje prvo tvoje takmičenje desilo se tek 2014. Godine.Kako to objašnjavaš i otkud odluka da nas konačno obraduješ izlaskom na binu?

Oduvek mi je bila želja da se takmičim u nekoj od fitnes kategorija. U vreme kada sam prestala da treniram gimnastiku, nekako mi bilo je logično da se usmerim ka takmičarskom fitnesu. Tu je,kao i u sportskoj gimnastici, potrebno ispoljiti koordinaciju pokreta, akrobatske elemente, gipkost, eksplozivnost...Osim slobodnog nastupa, u fitnes kategoriji neophodno je pokazati u četvrtinskim okretima skladno telo, sa jasno odvojenim mišićnim partijama i jakom definicijom. Međutim, nisam imala nikakvo iskustvo u radu na hipertrofiji mišića i zahtevnim dijetama koje čine 90% uspešne forme,a svi treneri su na prvom mestu isticali - i vremenom me ubedili -da je uslov za takmičenje upotreba anaboličkih steroida. To u mom slučaju nije dolazilo u obzir.Mislila sam da će mi to ostati neostvarena želja sve donedavno, kada sam upoznala Vladicu Jovanovića, prvog trenera koji mi je obećao takmičarsku formu jedino kao rezultat napornog rada i rigorozne discipline u ishrani. Otkad treniram pod njegovim nadzorom, vrlo brzo sam popravila tehniku vežbanja i postigla konekciju uma i mišića. Promena se desi kada se fokusirate. I, eto, sa 34 godine sam debitovala, prema mišljenju mnogih, veoma uspešno. Na sreću, ovo je sport u kom možete da počnete onda kada se u većini drugih karijere, praktično završavaju.Kakvi su tvoji utisci sa prvog takmičenja?Koliko je bio težak taj dan,kakva je bila ekipa za pomoć iza bine i dal’ si nešto naučila za budeće nastupe?

Sam dan takmičenja bio je vrhunac osmonedeljnih priprema i poslednje nedelje koja je za mene do sada bila najveći izazov. Na dan takmičenja probudila sam se sa telom kao iz stripa, izgledala sam sebi nestvarno. Sa druge strane osećala sam se slabo, otupljenih čula i sa motorikom kao u vakuumu,zbog iscrpljujućih poslednjih etapa dobijanja takmičarske forme. Nisam mogla da verujem da u takvom stanju treba da demonstriram šta sam postigla. Srećom, bila sam okružena divnim ljudima koji su mi pomogli da na binu ipak izađem nasmejana i sigurna u sebe. Bez njih ne mogu da zamislim svoj sledeći izlazak:trener Vladica Jovanović, kolega i takmičar Nenad Kolev, naša uspešna takmičarka Renata Baic, te prijateljice Helena i Ana. Zahvaljujući njima, nastupila sam kao da mi je još jedno takmičenje u nizu, a ne debi. Što se tiče sledećeg nadmetanja, znam sigurno da neću krenuti u odeći koja posle mora na hemijsko čišćenje.J


Koliko su trajale tvoje pripreme za ovo takmičenje i ko ti je u njima pomagao?

Pripreme su trajale osam nedelja ,a program treninga i ishrane mi je vodio trener Vladica Jovanović, svetski prvak u Madridu 2009. u kategoriji BB Open, peti na Evropskom prvenstvu, višestruki prvak države i višestruki osvajač kupova.


Jesi li imala neke poteškoće u pripremama i dali ti je nešto teško padalo, a sa druge strane koliko si uživala u svemu tome?

Brzo sam se prilagodila novom načinu života, bilo mi je teže da treniram nego obično, zbog dijete, ali davala sam svakog puta svoj maksimum.Uživanje je bilo gledati kako se pojavljuje jedno sasvim novo telo,a u etapama postiže takmičarska forma.Znala sam da sam na dobrom putu i da će mi se trud isplatiti.


Kako je izgledao plan tvog treninga?

Plan treninga poštovao je osnove i zakonitosti sportskog treninga, prilagođene specifičnostima bodibilding treninga, a na osnovu mog početnog stanja i željenog cilja. Rad i odmor smenjivali smo u određenom ritmu, tako da se organizam stavljao u stanje superkompenzacije posle rada sa graničnim opterećenjima, da bi se izbegla pretreniranost i katabolizam misića. Na početku priprema imali smo povećano ukupno opterećenje rada gde je postepeno rastao intenzitet, dok se pri kraju priprema smanjivao obim, da bi se u poslednjoj nedelji intenzitet sveo na izbegavanje maksimalnih opterećenja zbog velike mogućnosti povreda usled iscrpljujuće dijete.Hipertrofirala sam i sticala formu metodama progresivnog povećavanja intenziteta, forsiranim ponavljanjima, opadajućim, gigantskim i superserijama, kružnim treningom. Svakodnevno sam po pola sata ujutru i uveče metodom izometrijskog naprezanja trenirala i uvežbavala “pozing”.Nijedan aerobni trening nisam uradila. Time smo izvukli maksimum za osam nedelja. Sada nam predstoji naporan rad da se poprave nedostaci,pre svega u dobijanju mišićne mase u donjem delu tela. Takođe, treba da se radi na katabolizmu oblikusa koju su hipertrofirali prethodnih godina jer sam ih nesvesno radila i time narušila izgled u frontalnim pozama zbog širine struka.


Kako si se hranila,koliko hidrata,proteina i masti si unosila tokom dana? Navedi nam nekoliko konkretnih obroka koji su činili tvoj dnevni meni pretakmičara.

Pripreme sam počela sa 55kg i 13% masti,a na dan takmičenja imala sam 54kg i 3% masti. Opet da napomenem - bez ijednog aerobnog treninga i nedozvoljenih supstanci!Na samom početku ishrane krenuli smo agresivno, sa dosta dobrih masti i proteina, pa sam punjenje ugljenim hidratima radila određenim danima. Radili smo rotaciju ugljenih hidrata. Kako se takmičenje približavalo, povećavali smo njihov unos. To uglavnom zvuči malo neobično, ali mi je procenat masti išao sve niže i hidrati su radili pozitivnu stvar za mene, bili su moj prijatelj u sticanju forme ,a mogu biti i svačiji, ukoliko se, naravno, pravilno koriste.Kad se takmičenje bliži, takmičari uglavnom spuštaju hidrate i tu često prave grešku,a mi smo ih lagano povećavali.Ali, sve je to moguće kada takmičar krene s pripremama sa 10-13%masti. Zato sam napravila povećanje mišićne mase (hipertrofiju) i uspela da spustim procenat masti na 3%.U suprotnom je ovaj metod nemoguć. To je bio Vladicin metod, koji se pokazao odličnim. Pravi napredak mi tek predstoji jer ovo je bilo samo probno takmičenje, zbog veoma malo rapoloživog vremena za moje pripreme.
Precizan procenat masti utvrđivali smo biosignaturnom modulacijom, najsavremenijom metodom koju je razvio svetski poznati trener Čarls Polikvin (Charles Poliquin). Metoda je bazirana na uzajamnom odnosu između depoa masti u telu i mogućeg hormonskog disbalansa. Na osnovu rezultata preporučuje se poseban program ishrane i suplemenatacije za svakog posebno. Merenja smo vršili na nedeljnom nivou i tako imali jasnu sliku kako sam reagovala na ishranu i trening. Neke osnove možete videti na sajtu www.fitnessclubvladica.com ,a ukoliko vas zanimaju detaljnije informacije, možete kontaktirati s Vladicom Jovanović lično.

                             photo by- www.mrbig-photography.com © All Rights Reserved
Photo by Mr.Big možete pogledati na sledećem linku Mr.Biga-album Natalija Natasa Cirkovic & MR.BIG © All Rights Reserved,link- https://www.facebook.com/milos.markovic.7330/media_set?set=a.10202667650745528.1073741852.1026009297&type=3

Dal' si koristila pomoć suplementacije uz adekvatnu ishranu,a ako jesi, koje koji su to dodaci?

Bilo je neophodno da unosim dodatnu količinu energetskih hranljivih materija koja mi je omogućavala održavanje uvećane mišićne mase i čuvanja ravnoteže između ugljenih hidrata, proteina i masti. Koristila sam suplemente koji su podsticali nervnu stimulaciju pre treninga, zatim one koji su ubrzavali oporavak, kao i suplemente za jačanje imuniteta koji je na jakom udaru zbog zahtevne dijete i treninga.


Kako si uskladila svoje obaveze sa zahtevima priprema i kako uopšte tvoj prosečan dan?

Teško je, ali ne i nemoguće uskladiti pripreme sa radnim obavezama. Tu ključnu ulogu imaju dobra organizacija i unapred spremljeni obroci. Olakšavajuća okolnost je ako vaše radno okruženje ima razumevanja i podržava vašu ambiciju. Pogotovo u poslednjoj nedelji,kada se u velikoj meri manipuliše tečnostima i natrijumom da bi se postigla što bolja definicija. Tada je nemoguće normalno funkcionisati. Na moju sreću, bila sam okružena timom trenera sa puno razumevanja. Pošto sam i sama trener, uspevala sam da uskladim dva treninga dnevno i posao. Nažalost,tih osam nedelja trpeo je moj socijalni život, ali moji prijatelji uvek imaju razumevanja i reči podrške.

Gde mogu da ti se jave oni koji žele da treniraju s tobom?

Uputiću vas na sajt www.fitnessclubvladica.com preko kog možete da kontaktirate s Vladicinim timom u kojem sam jedan od trenera.


O Nataši možete čitati i na linku- http://miskopolomac.blogspot.com/search/label/%C5%BDENSKI%20INTERVJUI

A Vi kada stignete kliknite na adsense google reklame na mom blogu.Unapred zahvalan.


Pre započinjanja bilo kog fitnes, bodybuilding programa ili programa ishrane i suplementacije, uključujući i one predložene u ovom tekstu, trebalo bi konsultovati lekara. Određeni programi nisu pogodni za svakoga, i mogu rezultirati povredama ili drugim problemima. Svaku aktivnost ili ishranu poželjno je prilagoditi individui. Ako prilikom bilo kog programa treninga ishrane osetite probleme u ovakvim situacijama, obavezno konsultujte svog lekara što pre.


twitter

0 коментара:

Постави коментар