Miloš Šarčev seminar u Kragujevcu 2004
SEMINAR MILOŠA ŠARČEVA
Priredio Miško Polomac članak iz BODY-LINE časopisa 2004
Miloš Šarčev je bio gost na Kupu Srbije i Crne Gore 2004 godine i tom prilikom udovoljio želji organizatora, pa je, odmah po završetku
polufinalnih nadmetanja, održao besplatan seminar za sve zaineteresovane. Tako
su gledaoci, ali i takmičari i njihovi treneri iz prve ruke mogli da saznaju
tajne treninga i ishrane jednog vrhunskog profesionalca.
Seminar je bio zamišljen tako da Šarčev odgovara na
mnogobrojna pitanja prisutnih na seminaru, a mi ćemo vam preneti
najzanimljivije delove izlaganja legendarnog asa body buildinga. Šarčev je
seminar započeo pričom o tome kako se trenira u Americi.
Sve u svemu, Amerikanci vežbaju znatno manje nego što se to
čini u našoj zemlji. Dakle, svaka mišićna grupa se radi samo jednom u sedam
dana, na četiri do šest treninga, već u zavisnosti od individualnih
karakteristika svakog vežbača.
Mišić se "bombarduje" sa 4 vežbe, od kojih su dve
osnovne i služe za razvoj mase, dok druge dve muskulaturi treba da daju isečen
izgled, pa se izvode izolujući pokreti. Posebno je značajan faktor oporavka, na
koji većina body buildera ne obraća mnogo pažnje. To podrazumeva najmanje 8-9
sati noćnog sna, ali i bar jedan sat odmora tokom dana, kao i tretmane masaže i
razne druge vidove opuštanja mišića nakon napornih treninga. Miško je izneo i
još jedno veoma zanimljivo zapažanje.
Većina
buildera posle takmičenja uzima par nedelja odmora. Greška!!!
Pošto se telo tokom predtakmičarskih priprema do krajnjih
granica "isposti", vreme odmah posle takmičenja je pravi period za
dobijanje velike mase. Tada su mišići iscrpljeni i prosto vape za hranljivim
materijama, koje se onda najefikasnije ugraduju.
Kako builderi treba
da se hrane? Miloš Šarčev u Americi važi za jednog od najistaknutijih
autoriteta iz te oblasti. Naravno, akcenat je na belančevinama, koje treba
unositi prosečno oko 50 grama po obroku (što znači 3-4 grama po kilogramu
telesne tezine).
Samo tako može se izgraditi velika masa mišića. Veoma su
važni i ugljeni hidrati, ali treba znati način za njihovo unošenje. Proste
šećere treba što više izbegavati. Izuzetak je jedino period odmah posle
napornog treninga, kada prosti hidrati pomažu da se mišići što brže regenerišu
i osposobe za apsorpciju belančevina. Ujutru treba uneti dosta skroba -
složenih ugljenih hidrata.
Po svaku cenu treba zaobići monosaharide. Ako tada
konzumirate kuvani krompir ili integralni pirinač, telu ćete obezbediti
dovoljno energije za kasnije celodnevno efikasno funkcionisanje.
Govoreći o planiranju treninga, Šarčev je naglasio da treba
slušati svoje telo, jer smo svi različiti, pa nekada ni saveti najuspešnijih
profesionalaca nekome ne mogu biti od koristi. Naveo je primer Muhameda
Benazize, koji je najviše mišićne mase dobijao radeći vise od 15 ponavljanja u
svakoj seriji.
Na seminaru je dosta pažnje izazvalo i izlaganje Milosa Šarčeva
o upotrebi anaboličkih steroida u sportu. On sam ne poriče da je tokom karijere
koristio ova sredstva. Steroidi su lekovi i tako im treba pristupiti. Problem
je u tome što malo buildera zna kako da se koriste na pravi način, koji će moći
čak i da poboljša zdravlje, o sportskoj formi da i ne govorimo. Miloš je naglasio
da apsolutnu prednost daje anaboličkim preparatima, dok androgena sredstva
zadržavaju mnogo vode i imaju veći potencijal za pojavu štetnih nus- pojava.
BODY-LINE [magazine Gorana Ilića]br.7
Olympia Kragujevac[Goran Ilic] facebook stranica-https://www.facebook.com/olympia.kragujevac?fref=ts
Pre započinjanja bilo kog fitnes, bodybuilding programa ili programa ishrane i suplementacije, uključujući i one predložene u ovom tekstu, trebalo bi konsultovati lekara. Određeni programi nisu pogodni za svakoga, i mogu rezultirati povredama ili drugim problemima. Svaku aktivnost ili ishranu poželjno je prilagoditi individui. Ako prilikom bilo kog programa treninga ishrane osetite probleme u ovakvim situacijama, obavezno konsultujte svog lekara što pre.
Misko Polomac,click na linkove....
twitter
Ponuda radnje POLOMAC MP- http://www.facebook.com/media/set/?set=a.164985940232926.43114.164984510233069&type=1
0 коментара:
Постави коментар