Popularni postovi bloga POLOMAC MP

среда, 13. март 2013.

RUKE PREKO 60cm by Eddie Moyzan


RUKE PREKO 60cm by Eddie Moyzan
Priredio:Misko Polomac

Za svojih producentskih zadataka za TV emisiju kanala ESPN American Muscle tokom osam godina, ne samo sto sam bio u povlascenom polozaju jer sam mogao zajedno raditi s najslavnijim bodibilderima 90-ih godina, nego sam imao izuzetnu priliku upoznati mnoge neverovatno talentovane amatere i posmatrati kako se koriste svojim potencijalorn te uzdizu medju profesionalce. Godine 1996. sreo sam jednog mladica koji je dosao iz grada celika, Pennsylvanije. Vec tada je imao najmasivniji i najkrupniji gornji deo tela koji sam ikada video u svom zivotu. Osim Betiehema i Allentowna, tada je samo nekoliko njih culo to ime: Eddie Moyzan. Posto smo s Eddiejem snimili nekoliko fotografija u dobrom starom World Gymu na Venice Beachu, posli smo u jednu malu setnju obalom zajedno sa snimateljskom ekipom, Zeleli smo videti reakciju turista - njihovo misljenje i zacudjenost - kad ugledaju naseg Herkula moderne dobi. Ja sam uskoro odao isto postovanje njegovoj neverovatnoj snazi, kao i njegovom fizickom izgledu.


Na obali, u teretani na otvorenom, Eddie se zagrevao s bench- pressom na kosoj klupi, a pod unakrsnom vatrom ubojitih pogleda ljudi opaka izgleda. Eddiejevoj visini od 178 cm pripada 114 kg ciste, cvrste misicne mase. Nije puno razmisljao, stavio je 5-5 diskova na kraj sipke, i s 225 kg napravio 8 lepih ponavljanja, a kad se digao s klupe, izveo je nekoliko poza pred zacudjenom publikom. Turisti ce sasvim sigurno, cim stignu kuci, uokviriti slike koje su tamo napravili.

Medjutim, Ed je jos imao iznenadjenja za nas. Vecina laika misli da oni koji raspolazu takvim misicima izgube svoju gipkost i okretnost. Dakle, Eddie je dokazao kako je ta pretpostavka pogresna! Popeo se na jedan uski, valjkasti kip, koji je bio dva metra visoko iznad tla, i na njemu izveo stoj na rukama. Nakon toga je skocio, pricekao da ga kamera stigne, i izveo pet kolutova unatrag. Nikad se u zivotu nije bavio gimnastikom, ali iz stosa je, jos kao tinejdzer, naucio ovu gimnasticku tacku. Eddie je vec u ranoj mladosti bio dosta misicav, u srednjoj skoli isticao se u atletici kao i u rvanju. Kada je kao maturant zapoceo raditi s tegovima, njegova telesna tezina iznosila je 82 kg uz 178 cm visine. Od djetinjstva je skupljao stripove kao sto su Spiderman ili X-Men, i zato se kod Eddieja pojavila zelja za ekstremnom fizickom konstrukcijom. Na njegovu srecu majka Priroda bila je velikodusna prema njemu pa je, uz tezak rad, mogao ostvariti svoje snove. Tokom jednogodisnjeg rada Eddiejeva tezina se povecala za 13 kg, i bio je u stanju napraviti 8-10 ponavljanja u bench-pressu sa 185 kg. Dosad je izvan sezone njegova telesna tezina iznosila 123 kg, odnosno 110 tokom takmicenja.

Sedmicni raspored treninga Eddieja Moyzana 

Ponedjeljak - grudi, triceps!

Utorak-kvadriceps

Sreda-dan za odmor

Cetvrtak-ledja, biceps

Petak-ramena

Subota-zadnja loza i 5 min vezbe za ruke

Nedelja-dan za odmor

Napomena: Treniranje listova i trbusnih misica dolazi na red sedmicno dva-tri puta, uvek tada kada ih moze uvrstiti u svoj program.

Edijeve dimenzije..

Ruke60 cm-Podlaktica45,7 cm-Butine 79 cm -Listovi 48,5 cm -Struk 89 cm
Dobro se razvijao i u bench-pressu, pravi je div vezbi potisaka,na kosoj i ravnoj klupi podjednako je u stanju vezbati s 272 kg. Mozda je najvrednije paznje sto je svoj fizicki izgled tako oblikovao zato sto je duze vreme radio u gradjevinarstu.

S' Eddiejem sam se video dve nedelje nakon takmicenja NPC SAD, gdje je u superteskoj kategoriji zavrsio na razocaravajucem 13. mestu. Situacija je bila ista kao i kod ostalih izuzetnih bodibildera, Eddie je nekoliko dana pre takmicenja bio u izuzetnoj formi, a uoci nastupa je,na mistican nacin,postao pun vode. Pokusao sam mu popraviti raspolozenje podsetivsi ga da je pobedio Quincyja Taylora, prvaka ukupnog poretka SAD-a u 2001. godini, na Nacionalnom prvenstvu godinu pre, kada je postao treci. Sve, bas sve, zavisi o tacnom tempiranju. A rekao sam mu i da ako za godinu-dve ne dobije profesionalnu kartu, tada nesto ne stima sa sastavom. Zar ovaj mladic izgleda kao kakav amater? Zar ne zasluzuje da bude medu takvim velikanima na pozornici kao sto su Chris Cormier, Ronnie Coleman, Kevin, Flex i ostali profesionalci?


Eddie je posebno zasluzio status profesionalca zbog svojih ruku divovske velicine. Nikad nije imao problema s razvijanjem ovoga dela svojeg tela. Do svoje 18. godine uopste nije radio s tegovima, a s 19 godina ipak je njegova ruka merila 56 centimetara. Siguran sam da 99% bodibildera ne postigne ovu neverovatnu dimenziju cak ni nakon 20 godina treniranja, bez obzira na to koliko ozbiljno shvatili treninge i koliko poznavali nauku koja se bavi nutrijentima. Eddiejeve su ruke danas neverojatnih 60 centimetara, a s druge strane brizno mora postupati s njima kako mu ne bi smetale simetriji. Buduci da ova "oruzja" spadaju medu najbolja na svijetu, pogledajmo zato sto mozemo od njega nauciti na ovom polju.



Dvorucni biceps pregib stojeci


Eddie svoju sokantnu masu u velikoj meri moze zahvaliti bicepsnim vezbama koje je radio sa slobodnim tegovima, i od toga nisu izuzeti ni njegovi bicepsi. Od prvog dana treniranja s kameno tvrdom dvorucnom sipkom, vezbe bicepsnih pregiba cinile su osnovu vezbama ruku. Eddie je u ovoj vezbi jednako jak kao i u bilo kojoj drugoj. Kad zavrsi sa zagrevanjem s jednim tegom od 60 kilograma (verojatno mnogi od nas ne bi uzeli ni u razmatranje mogucnost upotrebe tako velikog tega, pogotovo ne za zagrevanje), pristupi obavljanju prve "prave" serije u pravilnoj formi, bez varanja, i to sve s 84 kilograma. Ne nagne se unazad tokom vezbe i ne izbacuje laktove prema napred. Koristi se hvatom u sirini ramena i izvodi 10-12 ponavljanja srednjim tempom .U gornjem polozaju - mrtvoj tacki - za trenutak pridrzi teret na vrhuncu zatezanja, cime osigurava jedan ekstra podrazaj za bicepse. U preostale dve serije Eddie se popne do 102 kilograma, dokraja se pridrzavajuci pravilne forme.



Naizmenicni biceps pregib jednorucnim tegovima
Kad Eddie nije raspolozen za dvorucne sipke prilikom treniranja bicepsa, tada u svoj program slobodnih tegova rado uvrsti ovu vezbu. Nakon jedne serije zagrevanja, koju radi s jednorucnom bucicom od 18 kg, napravi tri serije biceps pregiba naizmenicno, obicno s tegovima od 27, 32 i 36kg.
U svakom setu uradi 10-12 ponavljanja. Eddie bi vec mogao koristiti tegove od 45 kg, ali smatra da s njima ne moze postici tako visok nivo veze izmedu mozga i misica kao s' manjima.

Biceps pregib na spravi
Ako pitas Eddieja koja mu je omiljena vezba za razvijanje ruku, ne treba puno razmisljati: "Scott-biceps sprava Hammer Strength tipa. Iskusao sam vec mnogo sprava, ali ova konstrukcija zgotivi bicepse do te mere kao nijedna druga. Ugao klupe jednak je kao kod tradicionalnih klupa, ali omogucuje puno veci raspon (amplitudu) pokreta." Eddie redovno radi ovu vezbu samo jednom rukom, tako moze pratiti ostvarenje intenzivnog zatezanja misica. Za odgovarajuce opterecenje potrebna je ukupna tezina sprave, koja je obicno 115 kg, a kojom moze napraviti 25 ponavljanja.Od ove vjzbe  6 serija je jedna porcija, jer Eddie radi po dve serije za drugaciju poziciju zgloba: neutralnu, savijenu i zategnutu unatrag. Pokusaj i ti,opterecenje je sasvim drugacije! Zbog mogucnosti kontrolisanja pokreta i j zbog ekstremne napumpanosti, ova vezba ima stalno mesto u programu.



Jednoruci biceps pregib na spravi sa sajlom
Kao zadnja vezba biceps treninga moze se uvrstiti jednorucm biceps pregib na lat masini.Ova vezba izuzetno dobro razradjuje spoljnju stranu dvoglavoga misica ruke, kao i brachialis. Eddie cini jos delotvornijim ovo kretanje tako sto kabal vuce ispred sebe sve dok se drzac ne podigne do ravnine suprotne strane prsnog misica.To stisne i temeljito nabrekne Eddiejev brachialis, koji postaje jedan golemi misicni cvor.Sve to se dogadja u tri serije po svakoj ruci, uz 10-12 ponavljanja.

Eddiejevih 60 centimetara, bez slicne genetike, naravno da ne mozes postici, medjutim genetika je samo potreban uslov, nije i dovoljna - za takve misice mora se raditi cvrsto i pametno! Ali to mozes nauciti od Eddieja, kako bi i ti mogao izvuci maksimum iz sebe. Evo, dakle, Eddiejevih nacela koja i ti mozes slediti u interesu velikih bicepsa:

1  - Brzo, intenzivno i jednostavno vezbanje.

2  - Koncentrisane kontrakcije misica, veza izmedu mozga i misica.

3  - Samo 6 serija za bicepse.

4  - Unilateralno vezbanje,dakle odjednom samo s jednom rukom.

Izaberi 1-3 vezbe iz Eddiejeve ponude i napravi ukupno sest serija i vec si krenuo putem razvoja.




Drugi deo tajne
Mnogi ne znaju i ne mogu shvatiti da radu u bodibildingu isto tako pripada i intenzivno uzimanje obroka kao i treniranje. Kako moze uzimanje obroka biti intenzivno? Dakle, mozemo to tako nazvati ako tocno odredis potrebu svog organizma za hranom i skladno tome na vreme se hranis i kolicinski i kvalitetno. Jer rec je o tome, a ne o nekontrolisanom zderanju. Jedna je od Eddiejevih tajni sto nikada nije zaboravio na dobru ishranu i da je uvek koristio kvalitetne, naucno opravdane nutrijente. Naravno, jedno misicno aktivno telo mora se opskrbljivati osnovnim hranjivim stvarima. Belancevine, ug.hidrati i kvalitetne masti potrebne su u optimalnim kolicinama, do njih se moze doci preko tradicionalnih jela i nutrijenata. Tradicionalna jela su dobra, mogu imati visoku vrednost uzitka, ali ko je doma celi dan da bi je kuvao? A svog slugu ima samo Batman! Nutrijenti - belancevine, shakeovi, dijetni i za povecanje misicne mase - prihvaceni su i nuzni deo za sportiste, ali danas vec i za prosecnog coveka u programu ishrane.

Naravno, i Eddie pije vise shakeova tokom dana, i to s' velikim uzitkom, jer shakeovi , koje on uzima,imaju fantastican okus.Naravno, ovoliku masu misica ne bi ni mogao drugacije odrzavati!Eddiejev predlog za tebe je Volumass 35[ja cu dodati takodje mutant mass,muscle juice i sl.kvalitetni gejneri] za povecanje misicne mase, kao osnovni nutrijent, koji bitne kalorije i proteine osigurava za optereceni organizam,kao i mnogo ekstra aminokiselina i kreatina u osnovnoj kolicini.

Jedan takav shake nakon treninga osigurava precizan unos hranjivih stvari,odnosno odgovara kompletnom obroku u drugim prilikama. Jedan Volumass 35 turmix[ja cu dodati takodje mutant mass,muscle juice i sl.kvalitetni gejneri ili neka varijanta poput sinthe 6 koja je idealna zamena obroka], bilo gde i bilo kada,lako se moze pripremiti i konzumirati,bio ti u skoli,na radnom mjestu ili u automobilu celi dan. Zapamti, da bi  imao goleme ruke,ne smes izostaviti obrok, moras uneti hranjive sastojke 5-8 puta u toku dana.

Eddie takodje ima svoje tajno oruzje :), posve novu formulu belancevina mlecne surutke Anabolic Whey.Poenta fantasticnog Anabolic Wheya,osim okusa, i kvaliteta belancevina - proteinski matriks. Mozemo reci i ovako, mesavina belancevinskog izvora u ovom proizvodu sastoji se od najboljih anabolickih proteina.Osnova je mikro-ultraiiltrirani instantni koncentrat belancevina mlecne surutke, ali ovome se dodaje jos mikrofiltrirani i izmenjeni ioni izolat-belancevine mlecne sirutke,kao i hidrolizirani peptidi mlecne surutke. Bit je da su ovo najcistije anabolicne belancevine i najbrzeg delovanja. Eddie ima potrebu za izvorima proteina kao i svi bodibilderi, cija apsorpcija nije bas spora, jer se vrlo redovno hrani i konzumira ug.hidrate, zato za njega predstavlja prednost mnostvo gradivnih aminokiselina (za izgradnju misica) koje se odmah apsorbuju s aktivnim transportom, sto tacno osigurava sastav Anabolic Wheya[i ostalih kvalitenih WHEY brendova poput ULTIMATOVIH,DYMATIZOVIH,GASPARI I SL.]. Eksperimenti potvrduju da ovakvo znacajno poticanje NIVOA aminokiselina u krvi putem proteinskog nutrijenta zaista daje ekstra prednost na polju oblikovanja misica (Medicine and Science in Sports and Exercise, 2002 May, THE EFFECT OF WHEY ISOLATE AND RESISTANCE TRAINING ON STRENGTH, BODY COMPOSITION AND PLASMA GLUTAMINE). 
Pored shakeova koji povecavaju misicnu masu, a zapravo spadaju u kategoriju jela - i to super jela -Eddie se zaklinje u kreatin-monohidrat, koji je najdelotvorniji nutrijent na svetu, i bez kalorija.Ko ne uzima kreatin, taj uskracuje sebi veliku anabolicnu prednost i ne iscrpljuje sve prednosti nutrijenata radi maksimalnog razvitka. Eddie tokom povecanja mase uzima creatin sa nekim prostim secerom i transportnim sistemom novije generacije..

MUSCLE sport br.20
Posetite sledece stranice...Teretana Vijesti facebook- https://www.facebook.com/pages/Teretana-Vijesti/126658817411784?fref=ts
Muscle sport casopis web page- http://www.scitec-hr.com/casopis.php



Pre započinjanja bilo kog fitnes, bodybuilding programa ili programa ishrane i suplementacije, uključujući i one predložene u ovom tekstu, trebalo bi konsultovati lekara. Određeni programi nisu pogodni za svakoga, i mogu rezultirati povredama ili drugim problemima. Svaku aktivnost ili ishranu poželjno je prilagoditi individui. Ako prilikom bilo kog programa treninga ishrane osetite probleme u ovakvim situacijama, obavezno konsultujte svog lekara što pre.

Misko Polomac,click na linkove....

twitter


0 коментара:

Постави коментар